צאצאים של יהודים שהיו אזרחי גרמניה לפני מלחמת העולם השניה (תקופת השואה) זכאים להשיב את אזרחותם הגרמנית. בשנים האחרונות אף הקלו רשויות גרמניה את הדרישות בכל הנוגע להשבת האזרחות ליהודים נרדפי המשטר הנאצי ושורדי שואה, וזאת במסגרת ההבנה שעוולות המשטר הנאצי פגעו באזרחים יהודים גרמנים וגם אחרים שאינם יהודים, ועל גרמניה להכיר בזכותם לאזרחות.
הרשויות בגרמניה הקלו לאחרונה על הרכישה מחדש של האזרחות הגרמנית. לעתים תעניק גרמניה אזרחות גם ליהודים שחיו בשטחה לפני מלחמת העולם השניה ללא אזרחות גרמנית, כפיצוי על הנזק שנגרם להם.
אז איך משיגים דרכון גרמני?
הדרך להשיג דרכון גרמני היא להוכיח את האזרחות הגרמנית של ההורים או הסבים, ולאחר מכן להראות את הקשר המשפחתי איתם. הדרך לעשות זאת היא להציג מסמכים מקוריים או עותקים שלהם המצויים בארכיונים בארץ או באירופה, הנוגעים לבעלי העניין, ואשר קובעים כי מדובר באזרח/ית גרמני/ה. לאחר מכן יש להציג תעודות התאזרחות בישראל, כלומר בארץ ישראל שתחת המנדט הבריטי. פעמים רבות ארכיון המדינה מחזיק ברשותו תעודות התאזרחות כאלה מהתקופה שקדמה להקמת מדינה ישראל. כמו כן יש להציג תעודות לידה, תעודות נישואין (וגירושין), תעודות שינויי שם וצילומי דרכונים.
הרשויות בגרמניה הקלו לאחרונה על הרכישה מחדש של האזרחות הגרמנית לצאצאי שורדי השואה
ברוב המקרים מדובר במאמץ שנמשך לאורך מספר שנים. זה מתחיל באיסוף מידע לגבי ההורים, איסוף מסמכים רלוונטים, הגשתם, והמתנה למסמכים שונים לפי התגובה של הקונסוליה הגרמנית. השלב הזה עלול לארוך אפילו כשנה, תלוי בנקודה שבה מתחילים את העבודה וכמה מסמכים כבר יש בידי המשפחה.
הפניה לשגרירות גרמניה מתחילה במילוי טופס ראשוני, הצגת מסמכים בסיסיים שמוכיחים את זהות המבקש ואת הזיקה שלו לגרמניה ולאזרחות או התושבות בגרמניה. אם מתקבל אישור ראשוני, יש להשלים את איסוף כל החומר המקורי, מתורגם לפי הצורך לגרמנית, ולהגיש אותו במלואו במקור ובעותק לקונסוליה. המסמכים נשלחים לרשויות הנוגעות בדבר בגרמניה, שם נבדקים המסמכים. הבדיקה הזו כשלעצמה יכולה לארוך כשנתיים, תלוי בעומס שעימו מתמודדים הגרמנים ובמורכבות התיק. מה שברור הוא שלאחרונה גדל מאד מספר הפונים לקבלת אזרחות גרמנית, ולכן כדאי להקדים ולפעול.
פרטים נוספים ניתן לקבל באתר שגרירות גרמניה.
הרשויות בגרמניה הקלות לאחרונה על רכישה מחדש של האזרחות הגרמנית לצאצאי שורדי השואה
לפי החוק הפולני, אם סבא או אפילו סבתא נרשמו לצה"ל עד 19.1.1951, הם איבדו בכך את אזרחותם. שנסייע לכם לבדוק?
יוצאי רומניה וצאצאיהם זכאים לחידוש הדרכון הרומני שלהם, בתנאים מסויימים
דרכון ליטאי מאפשר לבעליו כניסה לארצות הברית ללא צורך בהנפקת אישור כניסה מראש. סבתא או סבא מליטא? בואו ונבדוק זכאות
התשובה על השאלה הזו תלויה בדרך שבה תבחרו. לרוב על ליווי בתהליך תשלמו כמה אלפי שקלים למשפחה. אם תבחרו לפעול ללא ליווי, ולחפש את דרככם בעצמכם, הרי שתוכלו לפעול ישירות מול הארכיונים בארץ ובעולם ומול השגרירות. במצב כזה העלות תהיה של כמה מאות שקלים, תלוי בכמות המסמכים שתצטרכו ובכמה מסמכים תצטרכו לתרגם.
לרוב, אם תמצאו את המסמכים הנחוצים בארכיונים השונים, תשלמו אגרות של כמה עשרות אירו לכל מסמך וסכום דומה על תרגום של כל עמוד. אם המסמכים דורשים אישורים נוטריוניים הרי שמדובר בהוצאה של כמה מאות שקלים נוספים.
ליווי שלנו יעלה כמה אלפי שקלים לכל משפחה, בהתבסס על המצב שבו מדובר ועל השאלה אם צריך לאתר מסמכים נוספים. פנו אלינו לקבלת הצעת מחיר מפורטת.
כמה עולה להנפיק דרכון גרמני? כמה עולה לחדש דרכון גרמני?
לבעלי אזרחות גרמנית, הנפקת דרכון גרמני כרוכה בתשלום של כמה עשרות אירו המשולמים למשרד החוץ הגרמני, באמצעות הוראות שתקבלו בקונסוליה הגרמנית. הנפקת התשלום כרוכה בהופעה אישית בקונסוליה. כך גם לגבי חידוש דרכון גרמני שתוקפו פג או עתיד לפוג. שימו לב! יש הוראות ספציפיות לגבי תמונת הדרכון שיש להכין עבור ההליך וחשוב שהסטודיו לצילום יהיה מודע להן.
ההליך בליווי עולה כמה אלפי שקלים לאדם
בתחילת המאה העשרים – ערב מלחמת העולם הראשונה ואחריה – אלפי יהודים ממזרח אירופה היגרו לגרמניה. היהודים הללו, שנקראו אז "אוסטיודן", ובעברית "יהודי המזרח", החזיקו באזרחות פולנית, ליטאית או אחרת, ולא הספיקו או לא יכלו לקבל את האזרחות הגרמנית. כאשר נולדו להם ילדים בגרמניה, הם קיבלו את האזרחות של האבא, וכשהנאצים עלו לשלטון לא היה סיכוי לקבל אזרחות גרמנית. משפחות אלה טוב עשו אם ברחו מגרמניה בחטף, כך שממילא לא היה להם זמן לבקש או לקבל אזרחות גרמנית.
עד לאחרונה, גם צאצאיהם של היהודים הללו לא היו יכולים לקבל אזרחות גרמנית, מפני שאבותיהם למעשה לא החזיקו באחת כזו, גם אם נולדו בשטח גרמניה בעצמם. אך ב-2021 החליטה ממשלת גרמניה לפתוח את הצוהר. עכשיו, כל מי שמצליח להוכיח כי הוא צאצא למשפחה יהודית שהתגוררה בגרמניה דרך קבע, ונאלצה לעזוב בגלל שהנאצים עלו לשלטון – זכאי להתאזרח בגרמניה. למעשה, זו השבה של זכות משפחתית באיחור של עשורים ואחרי העוול הגדול שנעשה למשפחות אלה.
הנפקת דרכון וחידוש דרכון הן פעולות שדורשות הצגה של תעודת ההתאזרחות המקורית בפני הקונסוליה הגרמנית.
מה קורה אם איבדתי את תעודת האזרחות הגרמנית? איך אפשר לשחזר תעודת אזרחות גרמנית?
מי שהיתה ברשותו תעודת אזרחות גרמנית ואיבד אותה חייב להגיש מחדש את הבקשה לבירור זכאותו לאזרחות גרמנית. זה תהליך שאמור להיות קצר יותר מאשר מי שמעולם לא היה אזרח גרמני, אבל בכל זאת התהליך אורך זמן והוא מתבצע באופן דומה להגשת בקשה לאזרחות.
לא חייבים ליווי, משפטי או אחר, בהגשת הבקשה לאזרחות גרמנית
הרשויות בגרמניה הקלו לאחרונה על הרכישה מחדש של האזרחות הגרמנית לצאצאי שורדי השואה
עד לאחרונה, הרשויות בגרמניה דרשו הוכחת אזרחות גרמנית, כלומר מסמך כלשהו שבו נכתב בפירוש שהנתינות של אדם היתה נתינות גרמנית, כלומר שהוא היה אזרח של גרמניה. פירוש הדבר היה שאלפי יהודים מפולין או ממזרח אירופה בכלל, אשר היגרו לגרמניה בחלק הראשון של המאה ה-20, בשנים שלפני המלחמה, לא היו זכאים לאזרחות. כעת צאצאיהם זכאים לבקש אזרחות גרמנית מתוקף כך שהם נאלצו לעזוב את שטח גרמניה בשל עלית הנאצים, גם אם לא התאזרחו בגרמניה באופן מלא.
הנהלים עדיין לא התבררו במלואם, אבל אנחנו נסייע בידכם לחפש מסמכים רלוונטים. מנסיוננו, יש משפחות יקיות (וגם יקיות-פולניות) ששמרו על מסמכים נהדרים מאותם הימים. יש משפחות שצריכות סיוע בחיפוש בארכיונים, ובשביל זה אנחנו פה. נשמח לצלול אל האבק כדי למצוא את מה שצריך. תרגישו בנוח לכתוב או לצלצל, בטלפון, ווטסאפ או במייל, וננסה להכווין אתכם.
בהליך מול הרשויות הגרמניות אין חובה שיהיה ליווי משפטי או ליווי של עורכי דין. יש משרדי עורכי דין ותיקים שעסקו בנושא ויש להם נסיון בתהליכים האלה, אך זו אינה דרישה שהרשויות בגרמניה מציבות. האתגר המשמעותי ביותר הוא לספק את המסמכים ההיסטוריים שמוכיחים את הזכאות לאזרחות, וכדי למצוא את אלה (אם אינם קיימים בידי המשפחה) אנחנו עומדים בקשר ישירות מול ארכיונים בגרמניה ומחוצה לה. כמו כן, בעיקר כאשר לא רוצים למסור את המסמכים ההיסטוריים שבידי המשפחה, אפשר לפנות לנוטריון כדי לקבל עותק נאמן למקור של המסמך. אם כן, פניה למשרדי עורכי דין היא אפשרית כמובן, אך אין כל הכרח לעשות כן.
הרשויות בגרמניה הקלות לאחרונה על רכישה מחדש של האזרחות הגרמנית לצאצאי שורדי השואה
לפי החוק הפולני, אם סבא או אפילו סבתא נרשמו לצה"ל עד 19.01.1951, הם איבדו בכך את אזרחותם. שנסייע לכם לבדוק?
יוצאי רומניה וצאצאיהם זכאים לחידוש הדרכון הרומני שלהם, בתנאים מסויימים
דרכון ליטאי מאפשר לבעליו כניסה לארצות הברית ללא צורך בהנפקת אישור כניסה מראש. סבתא או סבא מליטא? בואו ונבדוק זכאות