העסק הזה התחיל מתוך אהבה אמיתית לחקר היסטורי, חיבה בלתי מבוטלת לארכיונים וסבלנות שמתאימה לעבודה בירוקרטית מאומצת. אחרי הרבה שנים של חיפושי מסמכים עבור המשפחה, ואז ניסיון של כעשור בליווי חברים ומשפחה בתהליך, החלטתי להפוך את התחביב למקצוע; כיום, יש לי היכרות מעמיקה עם הבירוקרטיה הנדרשת על ידי הרשויות בגרמניה, ולא פחות מכך, ניסיון עשיר בעבודה גיניאולוגית וארכיונאית. אני אוהב להתעסק עם כל הבירוקרטיה שאחרים כה סובלים ממנה, ואנחנו, אני והצוות שלי, נסייע לכם בהפיכת התהליך ממורכב ולא נגיש – לפשוט וקל.
בשנים האחרונות אנחנו מלווים לקוחות צאצאי יהודים מאירופה בהליך לקבלת אזרחות גרמנית, פולנית ורומנית. יש לנו ניסיון רב בחיפוש חומר ארכיוני במדינות אלה, תשומת לב לפרטים והבנה מעמיקה של התהליך הבירוקרטי הנדרש מצד הרשויות. הצוות שלנו מורכב מדוברי גרמנית, פולנית, רוסית, רומנית, ספרדית, פורטוגזית, צרפתית וערבית ואנחנו נעזרים במתרגמים ואנשי מקצוע נוספים לפי הצורך.
העיסוק באזרחות הגרמנית התחיל אצלי כתחביב. בני משפחה וידידים פנו אלי משום שידעו שכבר שנים ארוכות שאני חוקר את ההיסטוריה המשפחתית שלי, וגם ילדי קיבלו אזרחות גרמנית. היום אני נותן שירותים ללקוחות שהביעו עניין בליווי וייעוץ בתהליך להשבת האזרחות הגרמנית, כמו גם באיתור מסמכים בארכיונים בגרמניה ובמקומות אחרים באירופה, כמובן יחד עם שותפים.
הטיפול בנושא דורש ידע ונסיון, גישה למקורות מידע שונים, וגם סבלנות כלפי התהליכים הבירוקרטיים המתישים. צריך להבין מה משמעות המסמך שקיים בידי המשפחה, מה כתוב בין השורות, ולפעמים דווקא להבין מה משמעות מסמכים שאינם נמצאים.
נכון, התהליך מול הרשויות הוא ארוך ומתיש, והררי הבירוקרטיה והטופסולוגיה לא עושים חשק להתחיל אותו – אבל התהליך הזה לגמרי אפשרי, אל ייאוש.
גם אם אין בידכם את כל המסמכים הדרושים, חשוב שתדעו שהצוות שלנו מתמחה בצלילה לתוך ארכיונים מהמאה העשרים וגם לעתים ה-19, ומציאת אוצרות משפחתיים שעשויים לסייע בתהליך בצורה ניכרת. ישנם לא מעט לקוחות שעברו אתנו את התהליך וכבר מזמן מחזיקים בדרכון נוסף.
ועוד נקודה: לא חייבים להשתמש בשירותיהם של עורכי דין לצורך תהליך ההתאזרחות הגרמנית, אתם יכולים גם לבדכם בהליך מול השגרירות או מול הרשות הרלוונטית בגרמניה. כל מה שצריך זה סדר ודיוק, הבנה של התהליך, סבלנות וניסיון.
סבתא גדלה בגרמניה וברחה לפני המלחמה? סבא הגיע מרומניה אבל לא מחזיק בדרכון? אמא שרדה את המלחמה ורק אז החליטה לעלות לארץ?
ספרו לנו את הסיפור המשפחתי שלכם, ואנחנו מבטיחים לחזור אליכם עם מבול של שאלות, בקשות והצעות. לא תאמינו, זה ממש מעניין אותנו. "עושה לנו את זה" לשמוע את הסיפור שלכם, לראות את המסמכים ההיסטוריים שבידיכם או לנבור בארכיונים עבורכים בחיפוש אחר תעודות.
כן כן, מה ששמעתם. זה לא חייב להיות רק תהליך מנהלי מעייף, הוא יכול להיות גם מסע גילוי מרתק על ההיסטוריה המשפחתית שלכם. לפי התשובות שתתנו לנו, נסייע לכם בתהליך וגם נפנה לגופים אחרים: ארכיונים בפולין, גרמניה וליטא, מאגרי מידע אינטרנטיים, משרד הפנים בארץ ורשויות בחו"ל. לפעמים אנחנו נדע על המשפחה שלכם בסוף החיפושים יותר מכם…
השלב הראשון בתהליך הוא בחינת הזכאות ואיתור מסמכים היסטוריים. לשם כך נאסוף מבני המשפחה מידע ראשוני, נאסוף מידע ארכיוני ונבצע מחקר היסטורי על משפחתכם.
לצורך כך נשלים איסוף המידע על כל בני המשפחה, נסייע לכם באיסוף מסמכים מהארץ, בתרגום ובהגשת הבקשות בגרמניה.
בשלב איסוף החומרים ההיסטוריים אנחנו ניצור קשר עם ארכיונים באירופה ונלמד עוד על אבות אבותיכם, וננסה לגלות מידע שלא הייתם מגלים בשום דרך אחרת.
לאחר הגשת הבקשה יש המתנה ארוכה של כשנתיים עד לקבלת התשובה מגרמניה. רק אחרי קבלת תעודת ההתאזרחות בגרמניה אפשר יהיה לקבוע תור להנפקת דרכון בשגרירות.